ȘCOALA DOCTORALĂ

 

Domeniul științific de doctorat

Departamentul de Științe Economice și Fizică desfășoară o activitate doctorală în domeniul Inginerie și Management.

Studiile de doctorat în Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Studiile universitare de doctorat reprezintă al treilea ciclu de pregătire universitară avansată. Acestea permit dobândirea titlului de doctor. Susținerea publică a tezei de doctorat și obținerea diplomei de Doctor se desfășoară în conformitate cu Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și cu H.G. nr. 681/2011 – Codul studiilor universitare de doctorat

Programele de studii universitare de doctorat se organizează de către Școala doctorală din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

În Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, programele de studii universitare de doctorat sunt de tipul doctorat științific, care are ca finalitate producerea de cunoaștere științifică originală, relevantă la nivel internațional, pe baza unor metode științifice. Doctoratul științific este o condiție pentru o carieră profesională în învățământul superior și cercetare.

FORMELE DE PREGĂTIRE prin doctorat sunt:

  • cu frecvență, finanțare de la buget
  • fără frecvență, finanțare de la buget
  • fără frecvență, cu taxă

DURATA programului de studii universitare de doctorat este, de regulă, 3 ani. În situații speciale, durata programului de studii universitare de doctorat poate fi prelungită cu 1-2 ani, cu aprobarea senatului universitar, la propunerea conducătorului de doctorat și în limita fondurilor disponibile.

Concursul de admitere la doctorat

Concursul de admitere se organizează anual, în luna Iulie și Septembrie, conform Hotărârii Guvernului. La concursul de admitere la studii universitare de doctorat au dreptul să participe numai absolvenții cu diplomă de master sau echivalentă acesteia.

Concursul de admitere constă din două probe, astfel:
1. Prima probă a concursului constă în promovarea unui examen de competență lingvistică pentru o limbă de circulație internațională, organizat la catedra de Limbi străine a Facultății de Litere http://litere.cunbm.utcluj.ro/fsc/.
În urma acestui examen, candidatul va obține un certificat cu care se va prezenta la următoarea probă.
2. A doua probă se organizează sub forma unui colocviu pe baza unei tematici și a unei bibliografii anunțate în timp util și se susține în fața unei comisii formate din specialiști cu titlul de doctor. La concursul de admitere se evaluează nivelul de cunoaștere de către candidați a problematicii specialității respective, capacitatea lor de a-și asuma inițiative teoretice, experimentale și metodologice.

Desfășurarea programului universitar de doctorat

Programul de studii universitare de doctorat în domeniul INGINERIE ŞI MANAGEMENT se desfășoară în cadrul Școlii doctorale sub coordonarea conducătorului de doctorat și cuprinde:
a) Programul de pregătire bazat pe studii universitare avansate (PPUA_anul I)
b) Programul de cercetare științifică (anul II si III)

Curriculumul de pregătire și programul de cercetare sunt stabilite de conducătorul de doctorat și de comisia de îndrumare, cu acordul Școlii doctorale.

a) Programul de pregătire universitară avansată
Durata: în primele 3 luni ale stagiului de doctorat.
Conținut:
• participarea la cursurile a 4 discipline de studii universitare de doctorat;
• disciplinele sunt alese de comun acord cu conducătorul de doctorat în funcție de necesitățile doctorandului și cerințele temei de cercetare;
• pentru fiecare disciplină urmată doctorandul obține o adeverință din partea conducătorului de doctorat.
Credite: 30

b) Programul de cercetare științifică (anul II și III)
Sub îndrumarea conducătorului de doctorat și a comisiei de îndrumare, conform unui proiect de cercetare (30-credite), studentul doctorand va realiza şi disemina cercetarea prin lucrări științifice, proiecte și rapoarte de cercetare, care să arate capacitatea sa de producție științifică în domeniul abordat.
Pentru asigurarea unui parcurs științific coerent al studentului-doctorand se planifică, în cadrul programului de cercetare științifică 4 Rapoarte de cercetare (câte 30-credite). Intervalul dintre două expuneri consecutive să fie de cel mult 6 luni (semestrial câte un raport de cercetare științifică).
Credite: 150

Elaborarea și susținerea tezei de doctorat

Elaborarea tezei de doctorat se realizează după parcurgerea Programului de pregătire universitară avansată și a Programului de cercetare științifică. Contribuția doctoranzilor se realizează îndeosebi prin conținutul inovativ al cercetării și prin aportul său la îmbogățirea cunoașterii, dar și prin felul în care sunt structurate și prezentate produsele cercetării (publicațiile științifice, comunicările în cadrul unor manifestări științifice etc.). Între aceste modalități de diseminare, finalizarea activității de cercetare doctorală se realizează prin teza de doctorat.

Persoana de contact 

Conducător de doctorat:
Prof. univ. dr. hab. Corina Rădulescu
e-mail: corina.radulescu @ cunbm.utcluj.ro

Detalii privind desfășurarea activităților din cadrul programului găsiți pe site-ul: INGINERIE & MANAGEMENT